Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Er zijn verschillende soorten bewegingen die je moet kennen in de natuurkunde. Vaak worden ze weergegeven in afstand, tijd-grafieken (s,t-grafiek of x,t-grafiek). Deze grafieken hebben op de y-as altijd de afstand en op de x-as altijd de tijd.

 

Eenparige (constante) beweging

Dit is een beweging waarbij de snelheid steeds gelijk blijft en dus niet verandert. Stil staan ( snelheid = 0 m/s) valt hier ook onder. In de grafieken hieronder zie je hoe dat er met een afstand, tijd-grafiek uit ziet.

 

 

Eenparige (constante) versnelling

Dit is een beweging waarbij de snelheid steeds groter wordt. In de grafiek hieronder zie je hoe dat er met een afstand, tijd-grafiek uit ziet.

 

 

Eenparige (constante) vertraging

Dit is een beweging waarbij de snelheid steeds kleiner wordt. In de grafiek hieronder zie je hoe dat er met een afstand, tijd-grafiek uit ziet.

 

 

Iets wat je moet kunnen is het zelf maken van een afstand-tijd grafiek. Iets wat vooral handig is wanneer er twee bewegingen tegelijkertijd zijn. Stel dat je Persoon A en Persoon B hebt die naar elkaar toe lopen. Ze beginnen 42 meter uit elkaar. Persoon A loopt met een snelheid van 1,5 m/s en persoon B met een snelheid van 2 m/s. Na hoeveel tijd en op welke afstand komen ze elkaar tegen?

We gaan hiervoor een afstand,tijd-grafiek maken en daarvoor is het belangrijk dat we eerst de schaal van de assen bepalen. De afstand is makkelijk want ze beginnen 42 meter uit elkaar dus die is van 0 tot 42 meter. De tijd is wat lastiger. Stel dat alleen persoon B zou lopen dan zou hij de afstand van 42 meter in 21 s lopen (t = s / v = 42 / 2 = 21 s). De tijdschaal hoeft dus niet meer te zijn dan 21 seconden.

Nu kunnen we de twee bewegingen erin tekenen. Persoon A laten we op t = 0 s beginnen op 0 meter (s = 0 m). Deze loopt constant en zal na 21 seconden een afstand van 31,5 m gelopen hebben (s = v ∙ t = 1,5 ∙ 21 = 31,5 m). We zetter een stipje op t = 21 s en s = 31,5 m (21;31,5) en trekken een rechte lijn.

Persoon B begint op t = 0 s op s = 42 m (42 meter van persoon A vandaan) en loop als het waren terug. Na 21 s heeft persoon B een afstand van 42 m afgelegd (s = vt = 2 ∙ 21 = 42 m). Dus we zetten een stipje bij t = 21 s en s = 0 m (want hij liep als het waren terug). Nu trekken we een lijn en zien we precies daar waar de lijn krijgt op welke afstand en welke tijd ze elkaar ontmoeten (zie afbeelding hieronder)

 

 

Je kunt het ook berekenen. Daarvoor moet je de snelheden bij elkaar optellen (want ze lopen naar elkaar toe) en krijg je v = 1,5 + 2 = 3,5 m/s

Dan kun je uitrekenen na hoeveel tijd ze elkaar tegen komen: t = s / v = 42 / 3,5 = 12 s.

Je kunt dan ook uitrekenen hoeveel afstand Persoon A en Persoon B hebben gelopen.

Persoon A: s = vt = 1,5 ∙ 12 = 18 m

Persoon B: s = vt = 2 ∙ 12 = 24 m






Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

31 berichten op "Verschillende bewegingen"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
ati
Bezoeker

kunt u misschien ook een knop maken om terug te gaan naar de vorige vraag?

arwin
Bezoeker

waarom gebruikt u 20 sec ?

Lucas
Bezoeker

In een vraag stond er iets over een keeper die een tegenaanvaller tegenkwam, dat houd in dat de keeper zelf ook een aanvaller is. Wat voor een slechte keeper ben je dan.

ik zeg mijn naam niet
Bezoeker
ik zeg mijn naam niet

lol ja echt waar

Eline
Bezoeker

Nogmaals super bedankt voor uw uitleg en alle moeite die u hierin steekt en nu ook voor de oefenvragen. U helpt mij ontzettend!

Scarlett
Bezoeker

Echt heel erg bedankt voor uw goede uitleg. Mijn cijfers worden hierdoor echt steeds beter. Maar volgens mij is het jouw kant i.p.v. jou kant en bij de uitleg bij incorrect staat doen i.p.v. doel 🙂

salien
Bezoeker

Halllo meneer Wietsma
kunt u vraag 6 van de quiz uitleggen ik snap het niet

Ruben Pauwels
Bezoeker

Bij vraag vier zou antwoord 2: eenparige beweging ook juist moeten zijn, niet (stilstand is een eenparige beweging met snelheid 0 dacht ik)…

Isa
Bezoeker

Klopt het dat de berekening van vraag 5 niet in de video zit?

yasmin
Bezoeker

dank u wel voor deze uitleg nu snap ik het

anoniem
Bezoeker

Ik heb een vraag over vraag 4 want er staat dat hij stilstaat maar in uw samenvatting staat dat een eenparige beweging ook 0m/s is. dus is de vraag waarom is eenparige beweging niet goed bij vraag 4?

jan
Bezoeker

kunt u vraag 4 uitleggen van de quiz want ik snap hem niet

meneerwietsmafan
Bezoeker

Ik weet het niet helemaal zeker maar bij de grafiek bij de versnelling (minuut 2:38) heb je op het begin een kleine versnelling-vertraging-versnelling; je hoeft het niet perse te veranderen maar wel graag even beantwoorden om te kijken of ik het goed zie. Vele groeten Sander ten Slave

femke
Bezoeker

kunt u mij vraag 8 uitleggen want die begrijp ik niet helemaal
oh ja super bedankt voor deze video’s want daardoor snap ik al heel veel meer

Jeanette
Bezoeker

super! dankuwel

Janna
Bezoeker

Ik heb superveel aan uw uitleg over beweging gehad, heb een 8,5 gehaald!

wpDiscuz