Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Als je op een batterij kijkt kun je zien hoeveel spanning deze geeft. Vaak is dit 1,5 V. Dit zegt echter niks over het feit hoe lang een batterij mee gaat voordat deze op is. Als je dat wilt weten moet je weten hoe groot de capaciteit van de batterij is. De capaciteit staat ook op een batterij vermeld en is vaak rond de 1800 mAh. mAh staat voor milliampère uur. 1800 mAh betekend dat een batterij een uur lang 1800 mA (1,8 A) kan leveren voordat deze op is. Stel dat je een lampje aansluit die maar 900 mA (0,9 A) gebruikt, dan kun je het lampje twee keer langer laten branden, dus 2 uur. Als je een lampje aansluit die 450 mA (0,45 A) gebruikt kun je deze wel 4 uur laten branden.

 

De capaciteit kun je berekenen met de volgende formule:

 

C = It

C = Capaciteit in milliampère uur (mAh)

I = Stroomsterkte in milliampère (mA)

t = Tijd in uur (h)

 

Als je bijvoorbeeld een batterij hebt en je wilt weten wat de capaciteit is dan kun je hier een lampje op laten branden en dan meten hoeveel stroom het lampje gebruikt en hoe lang deze aan staat. Stel dat deze 0,4 A gebruikt en hierbij 7,3 uur aan kan staan voordat de batterij leeg is kun je berekenen wat de capaciteit van de batterij was door: C = I ∙ t = 400 ∙ 7,3 = 2920 mAh. Let op dat je de stroomsterkte in mA omrekent. Als je dit niet doet dan krijg je C = It = 0,4 ∙ 7,3 = 2,92 Ah. Dit mag ook, maar dan moet je de eenheid ook aanpassen van mAh naar Ah. De tijd moet wel altijd in uur!

 

Een stopcontact is een spanningsbron die geen capaciteit heeft omdat deze niet “op” kan. Een batterij, maar ook bijvoorbeeld de accu van je mobiel hebben wel een capaciteit.

 

We kunnen deze formule ook ombouwen als we bijvoorbeeld de capaciteit en de stroomsterkte weten en de tijd willen uitrekenen t = \dfrac{C}{I}

 

Of wanneer we de capaciteit en de tijd weten en de stroomsterkte willen uitrekenen: I = \dfrac{C}{t}


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

14 berichten op "Capaciteit"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Sem Rietbergen
Bezoeker

Bij vraag 2 staat: Gemiddeld gebruikt de mobiel dan 278 mA. Maar moet die mA niet mAh zijn want je kan toch niet zomaar zeggen dat de mobiel gemiddeld 278 mA verbruikt zonder te zeggen over hoelang die is gemeten? of praat ik broodje aap met rugzakjes verhaal.

J. Anoniem
Bezoeker

Morgen een proefwerk hiervan dus even snel even dit kijken allemaal maar er staat bij ”incorrect” I=268mA maar het is toch 278mA of ben ik nou gek xd

Dirk
Bezoeker

Vraag 5:
Twee batterijen in serie geschakeld geven nog steeds 2250 mAh.!! (Capaciteit blijft gelijk, Voltage neemt toe)
Twee batterijen in Parallel geschakeld geven 4500 mAh. (Accuvermogen neemt toe, Voltage blijft gelijk)

Tom
Bezoeker

Beste meneer Wietsma,
Bij de vraag over de accu die een vermogen van 0.5W levert heb ik een andere berekening aangehouden.
ik heb 1.3(A) x 3.7 (V) = 4.81 Watt.
er werd 0.5 Watt gebruikt, dus 4.8 : 0.5 = 9.6 uur.
Mag het ook op deze manier?

Lynn
Bezoeker

Ik heb bij de berekening in het filmpje waar je vanaf de Watt & Volt de hoeveelheid Ampere moet berekenen 0,14 als uitkomst aangehouden. Jij berekent met 0,135. Ik heb het afgerond waardoor ik op 9,3h uitkom. Is dit ook goed?

Jays
Bezoeker

Ik snap nog steeds niet zo goed wat de capaciteit inhoud. Moet ik het gewoon zien als de hoeveelheid ampère dat per uur door batterij geleverd wordt? Of snap ik dat verkeerd?

wpDiscuz