Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Energie kan in verschillende vormen voorkomen. Je moet deze vormen van energie kennen en kunnen herkennen in verschillende situaties

 

Warmte energie

Een van de meest voorkomende vormen van energie. Als iets warm is (boven de -273 °C) dan zit hier warmte energie in. Hoe warmer iets is hoe meer warmte energie erin zit. Voorbeeld zijn wij als mensen, maar ook bijvoorbeeld vuur.

 

Bewegingsenergie

Als een voorwerp beweegt dan zit hier bewegingsenergie in. Hoe harder het beweegt en hoe zwaarder het voorwerp hoe meer energie erin zit. Een bal die over de grond rolt bevat bewegingsenergie, net als de wind die waait.

 

Chemische energie

Wanneer je iets verbrandt gebruik je een energie. Deze energie heet chemische energie. Hout bevalt van zichzelf veel chemische energie. Deze maak je vrij op het moment dat je het hout aan steekt. Ook wij gebruiken veel chemische energie. We eten voedsel (met chemische energie) en verteren dit waardoor deze energie vrij komt.

 

Hoogte energie (Potentiele energie)

Een balletje om de grond en een balletje op de tafel hebben niet diezelfde hoeveelheid energie. Het balletje wat op tafel ligt heeft meer energie omdat het hoger is. Dit betekend niet dat het warmer of zwaarder is. Maar als de tafel ineens verdwijnt gaat het balletje bewegen en komt deze hoogte energie vrij. Deze energie wordt ook wel potentiële energie genoemd. Hoe hoger en hoe zwaarder het object, hoe meer hoogte energie erin zit.

 

Elektrische energie

Deze energie komt uit bijvoorbeeld een stopcontact of een accu. Met deze energie kun je elektrische apparaten laten werken. Let wel op dat bij een accu of batterij er niet een klont elektrische energie in zit. Er zit chemische energie in en wanneer je iets aansluit verandert deze chemische energie in elektrische energie die dan door het apparaat gebruikt kan worden.

 

Stralingsenergie

Wanneer de zon schijnt voel je dat je huid warm wordt en je kunt er ook bruin van worden. Dit komt omdat er stralingsenergie in licht zit. De felheid van de bron, maar ook het soort licht dat de bron uitzend bepalen de grootte van de stralingsenergie.


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

6 berichten op "Verschillende soorten energie"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Annoniemm
Bezoeker

Hai, ik heb je video gezin en de vragen beantwoord alleen heb ik nog 1 vraag. Ik zit in 2 vwo en ik ben nu bij hoofdstuk 5 paragraaf 1. Ik bekeek dit omdat ik zag dat het over energie soorten ging. Bij mij in het boek staan alleen maar deze soorten energie: elektrische, bewegings,chemische,stralings.warmte. Kan u hier ookiets mee? En zou u misschien ook video’s kunnen maken over de 2 vwo klassen

Luke
Bezoeker

Op welke manier ontstaat er thermische verontreiniging bij elektriciteitscentrales? Kern- begrijp ik wel maar kolen- bijvoorbeeld niet

Luke
Bezoeker

Hallo meneer,

op zich een vraag die weinig met energie te maken heeft, maar maakt u ook een videoreeks over planeten en het heelal en dergelijke?

wpDiscuz