Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Water kan in gasfase en in vloeibare fase in lucht voorkomen. Als je nu om je heen kijkt zit er water in gasfase in de lucht. Dit kun je alleen niet zien. Op het moment dat water in gasfase is, is het doorzichtig en zie je het niet.

De wolken die je buiten ziet zijn ook van water gemaakt, maar daar is het water niet meer in gasfase maar in vloeibare fase, namelijk hele kleine druppeltjes. Dus wanneer je het water in het lucht ziet, is het in vloeibare fase.

 

De hoeveelheid water dat in gasfase in lucht kan zitten is afhankelijk van de luchttemperatuur. Hoe warmer de lucht hoe meer water erin kan zitten, denk aan een warm regenwoud waar het erg vochtig is.

 

 

Hierboven zie je een grafiek die laat zien hoeveel g/m3 water er maximaal in lucht kan zitten bij een bepaalde temperatuur. Stel dat het buiten 30 °C is, dan kan er 30 g/m3 water in de lucht zitten in gasvorm. Als het minder is maakt dat niet uit, maar als het teveel wordt zal een gedeelte van dat water condenseren en kleine druppels vormen die we dan weer zien als mist.

 

Wolken ontstaan doordat de lucht beneden warm is en hier dus veel watergas in kan. De warme lucht stijgt omhoog en zal langzaam afkoelen. Uiteindelijk koelt het zo ver af dat het bij het dauwpunt (het punt waar watergas over gaat in mist) komt en een deel van het watergas zal veranderen in mist/bewolking.

 

Als het buiten 30 °C is kan er 30 g/m3 water in de lucht zitten, maar het kan ook minder zijn. Stel dat er maar 15 g in zit dan zeggen we dat de luchtvochtigheid 50% is.






Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

26 berichten op "Dauwpunt en hoe wolken ontstaan"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Welmoed
Bezoeker

Ik denk dat er een fout in het antwoord van vraag 7 zit. Er staat dat er bij 40 °C maximaal 40 g/m3 in de lucht kan zitten, maar als ik de grafiek aflees zie ik dat er 50 g/m3 in kan zitten. En 50:4=12,5 dus het zou ongeveer tot 15 °C in de lucht kunnen blijven…

Ton
Bezoeker

Duidelijk verhaal. Helder uit gelegd. Goede uitleg. Ik ben me aan het voorbereiden op het examen Luchtvaart meteo. Ik kan dit bij de boeken die ik heb goed gebruiken.

Ga je in de stof over het ontstaan van wolken ook nog in op het fenomeen Adiabatische en Diabatische afkoeling.
Want er is een verschil in afkoeling van vochtige lucht en droge lucht.

Ik hoop dat je dat doet want dat is een van de lastigste onderwerpen om te begrijpen.

Groet
Ton

Ezra
Bezoeker
Beste meneer Wietsema, Ik ben bezig met een stageopdracht en wil graag weten bij welke temperatuur/luchtvochtigheid de ramen gaan beslaan. Nu is het binnen 20 graden en heb ik een luchtvochtigheid gemeten van 40%, dan zal er dus ongeveer 7,2g/m3 water in de lucht zitten. Nu wil ik weten wanneer de ramen gaan beslaan. Ik dacht dat als ik naar het dauwpunt zou kijken, hier ongeveer 5 graden als ik het goed heb, dat het dan 5 graden (of minder) zou moeten zijn om het raam te laten beslaan. Buiten is de temperatuur -3,4. Echter is dit niet zo, de… Lees verder »
Jasmijn
Bezoeker

Ik snap de 1e vraag niet helemaal.

Jasmijn
Bezoeker

En de 2e vraag ook niet. Zou u deze kunnen uitleggen?

Jasmijn
Bezoeker

En waarom is het antwoord op vraag 3: Het zo koud wordt dat de temperatuur onder het dauwpunt komt?

Jet
Bezoeker

Ik ben heel blij met uw filmpjes en quizvragen, want ik was al lang aan het zoeken naar een goede website. Dank u!

D. Tiekstra
Bezoeker

Bedankt voor dit duidelijke filmpje! Helpt mij goed bij het tentamen Weerkunde op mijn HBO Natuurkunde docent opleiding. Als ik hier later les in geef dan zal ik zeker dit filmpje gebruiken.

wpDiscuz