Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:
Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:
Klik hier voor een samenvatting van de video
De luchtdruk als je naar boven gaat
Hoe hoger je komt, hoe minder lucht er boven je zit dat op je drukt. Hierdoor gaat de luchtdruk omlaag. Hieronder zie je een grafiek die de luchtdruk op verschillende hoogtes laat zien.
Je ziet dat de luchtdruk op aarde (0 m) ongeveer 100 kPa is. Hoe hoger je komt hoe lager deze luchtdruk wordt. Als je dus op en berg staat en de luchtdruk kunt meten, kun je aflezen hoe hoog je bent.
De temperatuur als je naar boven gaat
Als je wel eens gevlogen hebt, heb je misschien ook wel ijskristallen zien ontstaan op de ramen van het vliegtuig als je erg hoog vloog. Dit komt omdat het steeds kouder wordt wanneer je steeds hoger gaat. Dit heeft er mee te maken dat de warmte die je voelt voor een groot gedeelte warme moleculen in de lucht zijn. Als je hoger komt is de luchtdruk lager en is de lucht dichtheid lager. Dit betekend dat er minder moleculen om je heen zijn die je warm kunnen maken.
Hieronder zie je een grafiek die de temperatuur op verschillende hoogtes laat zien.
In dit geval zie je dat het op aarde (0 m) een aangename temperatuur is van 20 °C. Maar zodra je op 3000 m zit is de temperatuur gedaald naar 0 °C. Zo kun je uitrekenen dat je 150 m moet stijgen om het 1 °C kouder te laten worden (3000 / 20 = 150 m per 1 °C). Uiteindelijk wordt de temperatuur stabiel op -56 °C.
Het kookpunt als je naar boven gaat
Om iets te laten koken hoef je het niet warm te maken. Water er wel moet gebeuren is dat de moleculen in vloeibare vorm zich los moeten krijgen van de rest zodat ze gas worden. Dit gebeurt met water de hele tijd, maar gaat het beste bij 100 °C. De reden dat het pas dan gebeurd is omdat de lucht de watermoleculen die willen ontsnappen weer naar beden drukt. Als de luchtdruk omlaag gaat, wordt het makkelijker voor de moleculen om te ontsnappen, worden ze dus sneller gas en ligt de kook temperatuur lager.
Hieronder zie je een grafiek die de kooktemperatuur op verschillende hoogtes laat zien.
Zoals je zit wordt de kooktemperatuur steeds lager. Helaas betekend dit niet dat het makkelijker is om te koken, want het kost je misschien 25 °C minder om water te koken op 8000 m hoogte, het is daar ook ongeveer 53 °C kouder (zie grafiek bij temperatuur op verschillende hoogtes).
Maak de quiz om te zien of je het snapt
Laat een bericht achter
7 berichten op "Luchtdruk, temperatuur en kookpunt op verschillende hoogtes"
Wat is de omrekening van Hpa naar Kpa en andersom?
1 kPa = 10 hPa (k = 1000 en h = 100)
Dus van kPa naar hPa is maal 10
Van hPa naar kPa is delen door 10
Dank u!
Als water bij 80 graden kookt, waarom duurt het koken van voedsel dan langer?
Dit hoeft niet perse langer te duren, maar kan wel. Wanneer voedsel gaar wordt gebeuren er heel veel verschillende reacties in het voedsel. Sommige zijn puur afhankelijk van temperatuur, dus hebben bijvoorbeeld kort 100 graden Celsius nodig, of wat langer 80 graden Celsius.
Vraag 8 zit een foutje.
Bij 90 graden Celsius is de hoogte ongeveer 3,3 km en niet 3 km zoals het antwoord zegt.
Bij 3 km zit die op 91 a 92 graden Celsius
Klopt dat het niet exact 3 km is, maar om er voor te zorgen dat er heel veel soorten antwoorden mogelijk zijn zoals 3,2 of 3,3 heb ik in de vraag gezet dat je moet afronden naar 1 getal, en dan blijft 3km dus over.