Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Katrollen kunnen je helpen bij het optillen van hele zware voorwerpen. We hebben twee verschillende katrollen

 

Vaste katrollen

Deze katrollen bewegen NIET mee met het geen wat je optilt. Ze zitten bijvoorbeeld vast aan de muur of aan het plafond. Ze veranderen de kracht die nodig is om iets op te tillen dus niet, maar kunnen we de richting van de kracht veranderen.

 

Losse katrollen

Deze katrollen bewegen mee met het voorwerp wat je optilt, ze zitten dus los. Naast dat ze ook de richting van de kracht kunnen veranderen, kunnen ze ook de grootte van de kracht veranderen het je dus makkelijker maken iets op te tillen.

 

Nu is het aantal katrollen niet belangrijk om uit te rekenen met hoeveel de kracht verkleint wordt. Het belangrijke is over hoeveel touwen de kracht verdeeld wordt. Dus hoeveel touwen worden er korter wanneer je iets optilt? In de afbeelding hieronder zie je een doos die wordt opgetild met behulp van katrollen.

 

Als ja aan het touw trekt, worden er als het waren 5 touwen gebruikt. Maar je trekt hierbij naar beneden terwijl de kist omhoog gaat. Het touw waar je aan trekt telt hierbij dus niet mee en dus zijn het 4 touwen. De kracht wordt nu over 4 touwen verdeeld en wordt 4 keer zo klein. Nu is dit niet gratis. Om de doos bijvoorbeeld 0,5 m omhoog te hijsen moet je 4 touwen verkleinen met 0,5 m dus in totaal moet je 0,5 ∙ 4 = 2 m touw inhalen.

 

Het kan ook zijn dat je juist naar boven trekt in diezelfde richting als dat je de doos wilt hebben. Zoals in de afbeelding hieronder.

Nu trek je met de kist mee naar boven en telt je touw wel mee. Ook hierbij wordt de kracht dus 4 keer kleiner en de lengte touw die je binnenhaalt 4 keer groter.

Met katrollen kun je het gewicht alleen in hele factoren verkleinen, dus 2x, 3x, 4x, 5x etc. En onthoud dat dan het aantal meter touw wat je inhaalt juist vergroot wordt met diezelfde factor!

 






Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

30 berichten op "Katrollen"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Giulia
Bezoeker

beste meneer Wietsma,

hoe kan het dat je bij vraag vier het aantal touwen -1 moet doen en bij vraag 6 je dat niet hoeft te doen?

justin
Bezoeker

ik had trouwens wel een ander vraagje kent u het boek nova NaSK 1 ik zit in mavo 4 en daar hebben we het hooft stuk materialen zou u heel misschien daar ook een hooft stuk van kunnen maken op uw website

gr justin

Anouk Arts
Bezoeker

Bij de quiz en dan vraag 3. Er staat: Dus 8 touwen +1 want je trekt naar beneden en die telt niet mee dus 9 touwen. maar dan is het toch juist -1?

Pls
Bezoeker

Mag im een handtekenin

Isa
Bezoeker

Je gaat een opstelling met katrollen *maken* (vraag 3).

Isa
Bezoeker

Hallo meneer Wietsma,

Bij vraag 3 staat afronden op een getal achter de komma en het antwoord wordt fout gerekend.

Colinda
Bezoeker

ik snap vraag 3 niet

tuur
Bezoeker

ik snap vraag 5 niet

Roelof
Bezoeker

Beste meneer Wietsma.
Stel, een touw knapt bij 100 N. Je maakt een takel, losse katrollen, zodat je 4 touwen creëert. Kan je nu met dit touw 400 N tillen voordat het knapt? Het blijft in principe toch maar 1 touw?
Vriendelijke groet Roelof

Diederik
Bezoeker

Geachte heer Wietsma,

Ik wil mijn tuinverlichting op een generator aansluiten die ik d.m.v. een gewicht wil laten werken. Als ik een gewicht hoog in de boom hang dan duurt het slechts seconden en het is beneden. Kan ik met katrollen het omgekeerde doen? dus het gewicht langzaam laten zakken en de generator hierdoor snel laten draaien? En maakt de diameter van het katrol nog een verschil?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
Diederik Logtenberg

imme
Bezoeker

hallo, ik heb het boek nova en zit in havo 3, klopt dit dat deze video van paragraaf 5 is?

admin
Bezoeker

Hallo meneer Wietsma,

Bij vraag 6 wordt het volgende aangegeven: Je tilt een doos met een massa van 40 kg op. Je hebt de katrollen zo geplaatst dat er 6 touwen gebruikt worden (incl. het touw waar je aan trekt). Maar bij het antwoord wordt er min gedaan. Dat klopt toch niet

Met vriendelijke groet

Mees
Bezoeker

hallo meneer, ik snap niet echt het verschil van met de richting mee trekken en tegen de richting in trekken

Sjarel
Bezoeker

Beste meneer Wietsma,

Ik versta niet hoe je bij vraag 3 van 230 kg . 9,81 kg/N naar N gaat.
Als ik ik het zo bekijk kom ik kg²/N uit en niet N.
Logischerwijs zou ik dus 230 kg delen door 9,81 kg/N en dan zou ik wel N uitkomen of zie ik dit zo verkeerd?

De eenheid van valversnelling is als ik mij niet vergis m/s²?

wpDiscuz