Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

In een situatie is het bijna nooit zo dat er maat 1 kracht aanwezig is. Er zijn er altijd meer aanwezig die elkaar kunnen versterken of elkaar kunnen tegenwerken. Om de totale kracht uit te rekenen moet je krachten die diezelfde richting op gaan bij elkaar optellen en krachten die de tegenovergestelde richting op gaan van elkaar af halen. Op deze manier krijg je de netto kracht.

 

Stel je bent met iemand aan het touwtje trekken en jullie oefenen beide een kracht uit van 150 N in de tegenovergestelde richting dan kun je je voorstellen dat er niemand zal winnen. De netto kracht is dan 150 – 150 = 0 N

 

Als je aan het fietsen bent dan lever je een bepaalde kracht met je benen. Deze kracht noemen we de voorwaartse kracht omdat die je help je beweging te behouden. Je wielen hebben een wrijving met de weg. Dit is een tegenwerkende kracht omdat de kracht tegen de beweging in gaat. Ook de luchtwrijving is een tegenwerkende kracht. Aangezien de luchtwrijving en de rolwrijving allebei tegenwerken mag je ze bij elkaar optellen en noemen we ze voor nu even de wrijvingskrachten.

 

Als jou spierkracht net zo groot is als de wrijvingskrachten dan is de netto kracht 0 N. Dit betekend niet dat je stil staat, maar dat je snelheid niet verandert (stil staan KAN dus ook, maar hoeft niet). Dus dat je met een constante snelheid gaat.

 

Ga je nu harder trappen, dan wordt de spierkracht groter. De wrijvingskrachten nog niet (pas als je harder gaat). Nu is de voortstuwende kracht groter en wordt de netto kracht positief. Als dit het geval is ga je versnellen.

 

Hou je ineens op met trappen dan is er geen voortstuwende kracht meer, alleen tegenwerkende kracht. Nu wordt de netto kracht negatief en ga je vertragen. Let op dat je dus niet ineens achteruit gaat!

 

Wanneer je een boek op tafel zet dan oefent dat boek een zwaartekracht uit naar beneden. Als dit de enige kracht was, dan zou het boek naar beneden gaan. Het boek blijft echter liggen. Dit bekend dat er een bepaalde kracht naar boven gaat die even groot is als de zwaartekracht van het boek naar beneden. Deze kracht heet de normaalkracht en is de reactie kracht van de tafel op het boek. Stel dat het boek zwaarder wordt, dan wordt de normaal kracht automatisch groter. Stel nu dat het boek zo zwaar wordt dat de tafel niet genoeg normaalkracht kan geven, dan breekt de tafel.


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

35 berichten op "Netto Kracht"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Hugo
Bezoeker

hallo meneer wietsma,
In vraag 4 staat ha in plaats van ga.

groten hugo

Sam Temmink
Bezoeker

Vraag negen is echt vies

Greta
Bezoeker

Ik begrijp zo ongeveer alles wat u uitlegt maar vraag 8 niet. er staat dat er een negatieve kracht van 6 newton is. en nog 12 n luchtwrijving. dat is dan toch 6 + 12 = 18N.
53 N – 18 N = 35N.
ik snap het niet.

emma
Bezoeker

bij vraag 6 staat fiets, dit moet fietst zijn

Kees Hooyman
Bezoeker

In het filmpje nettokracht zit een foutje. De rolweerstand is constant, en neemt dus niet toe bij een grotere snelheid.

RoverPattinama
Bezoeker

heb donderdag een nask toets en door i ga ik waarschijnlijk een voldoende halen. kunt u mischien nog wat meer vragen in de quiz zetten? dan weet ik zeker dat ik een goed cijfer haal.

nikki
Bezoeker

Heel erg bedankt! Dit heeft me erg geholpen.

Adnan
Bezoeker

Kunt u de laatste nog een keer uitleggen?

Heba Moharam 😏
Bezoeker

Meneer u bent top! Maar wilt u aub de andere quizen ook klaarmaken? Bij ionisatie en trilling etc!!

Sila
Bezoeker

hallo meneer wietsma,
ik snap vraag 9 niet, kunt u die uitleggen?

Elijah
Bezoeker

kunt u opdaracht 8 uitleggen?

amyyy
Bezoeker

hoi meneer Wietsma,
ik snap vraag 9 en 10 niet zou u dit willen uitleggen?

Lot
Bezoeker

Misschien is het een idee bij alle oefentoetsen bij de meerkeuze vragen ook een uitleg neer te zetten. Zodat je ook begrijpt wat je nou precies goed of fout hebt gedaan

noureddine
Bezoeker

Hallo meneer Wietsma
dank u wel voor de goede uitleg, daarnaast heb ik vandaag mijn toets en ik voel me wel zelfverzekerd door u

Bridget
Bezoeker

Heel erg bedankt voor deze video! Ik snap het nu veel beter. U bent echt een held!

Mahad
Bezoeker

Meneer wietsma ontzettend bedankt voor je video´s in de tweede ging ik door u van een 5,6 naar tot het einde van een jaar minimaal een 7 krijgen voor nask

Denise
Bezoeker

bedankt voor uw video’s en opdrachten! ik hall nu zulke goede cijfers op natuurkunde!!

linh
Bezoeker

hoi ik had een vraagje want wat is de resulterende kracht

wpDiscuz