Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Soms werken er krachten op een voorwerp die elkaar niet precies tegen of mee werken, maar onder een rare hoek staan. Wanneer dit et geval is moet je deze krachten kunnen samenvoegen. Hiervoor gebruiken we de parallellogram methode.

 

In de afbeelding hieronder zie je een aangrijppunt waarop twee krachten werken, I en II (1)

 

 

Je kunt wel gokken dat het punt met een kracht ergens naar rechts wordt getrokken, maar hoe groot deze kracht is en welke richting deze precies op gaat kun je aan (1) niet zien. Daarvoor moeten we een lijn parallel tekenen aan kracht I. Deze begint bij het einde van kracht II en gaat precies diezelfde kant op als de krachtpijl I (2). Let op dat dit een stippellijn is en geen pijl. Vervolgens doe je hetzelfde voor kracht II (3). Nu kun je de kracht tekenen die kracht I en II samen vormen, deze pijl begint bij het aangrijppunt en gaat precies tot daar waar de stippellijnen kruisen.

 

Krachten kun je ook ontleden (uit elkaar halen). Zo zie je in de figuur hieronder een kracht naar boven toe. Deze kracht wordt veroorzaakt door twee touwen (plaatje 4, de dunne zwarte lijntjes).

 

 

Om er achter te komen hoe groot de kracht in beide touwen is moet je de kracht ontleden. Je doet dit door een lijn te tekenen die parallel aan het touw loopt en door het einde van de kracht heen gaat (2). Dit doe je vervolgens ook met de andere lijn (3). Let op dat dit beide stippellijnen zijn en geen kracht pijlen. Vervolgens kun je de krachten in de touwen tekenen (4). Deze krachten kunnen groter of kleiner dan de lengte van de touwen, dat maakt helemaal niks uit. Het enige dat uit maakt is dat ze in het aangrijppunt van de originele kracht beginnen en in diezelfde richting gaan als de touwen.


Van dit onderwerp zijn helaas geen oefenvragen 🙁
Laat een bericht achter

9 berichten op "Parallellogrammethode: Krachten samenvoegen"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Robinw010
Bezoeker

Top site morgen natuurkunde toets 4 havo en we gaan het halen

Avron Schuttelaars
Bezoeker

Bedankt voor het uitleggen!! morgen natuurkunde toets over krachten dus hoop dat het goed komt

Anna van Haag
Bezoeker

Deze videos zijn echt goed! heb vandaag examen en ze hebben me heel erg geholpen!

Frits
Bezoeker

Super uitleg voor mijn Mavo leerlingen. Sluit perfect aan. k raad ze altijd aan je videoś te bekijken.

henk van heest
Bezoeker

waar was ik zonder u :)))))

Kick
Bezoeker

Meneer ik hou zo veel van u he 💪💪 u heeft dit uitgelegd in 9 min waar mn docent 45 minuten over doet. LEGENDDD

wpDiscuz