Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Naast alle kleuren van de regenboog zijn er ook kleuren die we niet kunnen zien.

 

Infrarood (IR)

Infrarood licht is een kleur die we niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Dit zijn namelijk warmtestralen. Alles wat warm is (meer dan -273 °C) zendt deze stralen uit. Hoe warmer iets is hoe meer IR straling er vanaf komt. Als je buiten in de zon staat voel je deze stralen ook.

Ook wij zenden deze straling uit. Op die manier kun je met speciale camera’s in het donker kijken en kun je mensen goed volgen. Politiehelikopters die achter een vluchtende verdachte aan zitten gebruiken deze camera’s om in het donker de verdachte nog steeds te zien. Aangezien de verdachte vaak rent wordt hij warmer en is hij nog beter te zien!

Ook sommige dieren zien deze IR stralen. Slangen kunnen dit bijvoorbeeld en kunnen zo in het donker jagen op bijvoorbeeld muizen.

Als laatste is belangrijk om te weten dat deze stralen wel door glas heen gaan. Vaak merk je dat in de auto dat de zon die door het raam komt nog steeds erg warm kan zijn.

 

Ultraviolet (UV)

Deze stralen kunnen we ook niet zien, maar het effect ervan wel. Van UV stralen worden we bruin. Ook kunnen we door deze stralen verbranden. Eigenlijk een beetje een rare term, want we verbranden dus niet door de warmtestralen (IR) maar door de UV stralen die niks met warmte te maken hebben. Te veel UV stralen zijn daarom ook niet goed voor je.

Sommige dieren kunnen UV stralen goed zien. Insecten gebruiken dit licht om nog beter de bloemen te kunnen zien.

De meeste UV stralen kunnen niet door glas heen. Je voelt dus wel de warmte van de zon door het glas, maar wordt er niet bruin van.


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

19 berichten op "Ultraviolet Infrarood"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
aya
Bezoeker

kunt u hiervan een quiz maken

dark
Bezoeker

Hoe kan ik het beste leren voor NASK 1-2 havo/vwo?

Hoofdstuk 1: Licht en kleur

Anna
Bezoeker

Beste meneer Wietsma,

Waarom vervagen kleuren na lange tijd door UV-straling?

gekke gerid
Bezoeker

wat zijn drie voorbeelden van ultraviolet en infrarood stralingen in het dagelijks leven

Marc Castenmiller
Bezoeker

Beste meneer Wietsma,
Bedankt voor het filmpje. In deze tijd van het Coronavirus is dit bijzonder handig. Het filmpje bevat echter helaas een fout die veel mensen maken. Wij worden niet verwarmd door de infraroodstraling van de zon. Deze kan namelijk het Aardoppervlak alleen op hoge bergen bereiken omdat ze wordt tegengehouden door de aardatmosfeer. Wij worden verwarmd door het licht van de zon dat in onze huid wordt omgezet in warmte.

Ruben
Bezoeker

2:06 UV straling word je bruin van 😉

Dania
Bezoeker

Wat is het verschil tussen UV en IR?

aliyah
Bezoeker

kunt u me wat meer helpen met dit vraag? “je kunt uitleggen hoe je een voorwerp met een bepaald kleur ziet bij verschillende kleuren licht?”

wpDiscuz