Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Een sterke lens kan de lichtstralen snel afbuigen en heeft hierdoor het brandpunt dichtbij zich liggen en dus een korte brandpuntsafstand. Een zwakke lens kan lichtstralen niet zo goed afbuigen en het brandpunt licht dus verder van de lens. Als we de lenssterkte willen berekenen in de brandpuntsafstand dus van belang en kunnen we de volgende formule gebruiken:

 

S = \dfrac{1}{f}

 

S = De lenssterkte in dioptrie (dpt)

f = De brandpuntsafstand in meter (m)

 

Bij deze formule is het wel belangrijk om altijd de brandpuntsafstand in meter in te vullen! Daarnaast kun je formule gebruiken voor positieve lenzen en krijg je een positief dioptrie, maar ook voor negatieve lenzen en da krijg je een negatief dioptrie.

 

Met lenzenformule:

Heb je de lenzenformule al gehad dan kun je deze twee formules combineren (zo niet, negeer dit stukje dan).

 

 \dfrac{1}{f} = \dfrac{1}{v}+\dfrac{1}{b}

 

S = \dfrac{1}{f}

 

Je ziet dat \dfrac{1}{f} in beide formules voor komt, je kunt dus ook schrijven:

 

 S = \dfrac{1}{v}+\dfrac{1}{b}

 

Nu is het wederom belangrijk dat je beide afstanden in meters invult.


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

8 berichten op "Lenssterkte"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Timo hesseling
Bezoeker

Bij quizvraag 8 komt er bij mij bij de check te staan dat de formule om de voorwerpsafstabd te berekenen te staan: FORMULA DOES NOT PARSE. misschien iets om aan te passen

Oscar
Bezoeker

Bij vraag 7 rekenen ze V en B eerst om in meters en vervolgens berekenen ze daarmee verder, maar bij vraag 6 rekenen ze de centimeters pas om in meters nadat ze het antwoord hebben. Wanneer weet ik of ik op het begin moet omrekenen naar cm/m of op het einde?

Anoniem
Bezoeker

Het zou handig zijn als er bij de vragen een optie was om te zeggen dat je het wel goed had, ik was bijvoorbeeld bij vraag 3 het minnetje vergeten, terwijl ik het wel goed had staan op mijn kladblaadje

Lynn
Bezoeker

Als S = 1/f bij vraag 5 van de 8 in de quiz, waarom moet je dan niet nog 1/ 40,8 doen voor je het antwoord van S hebt? Het antwoord is dan toch 1 / 40,8 = 0,025 dpt?

wpDiscuz