Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

In je oog zit een lens die iets kan wat een lens van glas of plastic niet kan, namelijk van dikte veranderen. Door spiertjes om de lens heen samen te trekken komt er druk op de lens te staan en wordt deze boller. Hoe boller een lens hoe groter de lens sterkte wordt en hoe dichterbij je scherp kunt zien. Dit samentrekken van de oogspiertjes om de lens boller te maken noemen we accommoderen.

 

Om de lens daarna weer plat te maken om ver weg te kijken hoeven we alleen maar onze oogspiertjes te ontspannen. Ver weg kijken vinden we dan ook fijn omdat de oogspiertjes ontspannen zijn en dit geen energie kost. Als we lang dichtbij kijken (bijvoorbeeld naar een boek of mobiel) dan moet je steeds accommoderen en worden de oogspiertjes moe en kun je hoofdpijn krijgen.

 

Soms werken de oogspiertjes niet goed of is er iets mis met de lens. Je hebt dat een oogafwijking. Er zijn drie soorten oogafwijkingen waar we naar kijken.

 

Oudziend

Wanneer een oog wat ouder wordt kunnen de spiertjes slapper worden en kracht verliezen. Ver weg kijken is dan geen probleem want daar heb je de spiertjes niet nodig. Maar als je dicht bij wil kijken gaat het accommoderen niet goed. Om dan toch dichtbij te kunnen kijken heb je een leesbril nodig met positieve glazen

 

 

Verziend

Bij verziend werken de oogspiertjes prima, maar is de lens van zichzelf te plat. Om dan scherp ver te kunnen zien moet je oog al gelijk accommoderen. Dit is erg vermoeiend want er is nooit een punt waar je oog op kan uitrusten. Wel zie je ver weg prima. Wil je alleen dichtbij goed kunnen zien dan moet het oog nog verder accomoderend. Dit kan niet en vandaar dat je dichtbij niet goed meer ziet.

Om goed te kunnen zien heb je continue een positieve bril nodig. Je ziet ver weg al goed, maar met een positieve bril kun je nu ook ontspannen en heb je minder kans op hoofdpijn.

 

 

 

Bijziend

Bij bijziend werken de oogspiertjes prima, maar is de lens van zichzelf te bol. Ver weg kijken lukt dus niet. De oogspiertjes kunnen de lens niet verder plat krijgen en je kunt dus ver weg niet goed scherp stellen. Dichtbij werkt wel weer heel goed. Je kunt vaak dichterbij kijken dan mensen zonder oogafwijking door de extra bolling.

Om toch goed te kunnen zien moet je continue een negatieve bril dragen.

 






Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

10 berichten op "Oogafwijkingen"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
atofzuigerzak
Bezoeker

Vraag 8: ”krijgt dichtbij is een probleem.”

Dilara
Bezoeker
Hoi, op school had ik deze vraag gekregen en ik moest hem beantwoorden, maar ik weet niet of ik het goed heb. Dit is de vraag: Bij het zien van een voorwerp ontstaat een verkleind beeld op je netvlies. De afstand tussen een ooglens tot het netvlies is ongeveer 17mm. Tijdens het lezen van een boek worden de spieren rond je ooglens aangespannen, waardoor je lens boller en sterker wordt. Als je naar de verte kijkt, wordt je ooglens juist platter. Welke van de onderstaande beweringen zijn waar? a. Tijdens het lezen van een boek is de brandpuntafstand van je… Lees verder »
Laila
Bezoeker

Wat gebeurt er met b als de voorwerpsafstand steeds groter wordt?

a. b blijft onveranderd
b. b wordt ook groter
c. b wordt kleiner

ik dacht c

Ron Vonk
Bezoeker

Fijne kwis, handig voor leerlingen en collega-docenten 😉

Bij vraag 8 heb je het over Ans en haar ogen, maar in het laatste zinnetje staat nog ‘hij’

Tom van Esseveldt
Bezoeker
Kleine biologische verbetering. De lens van het oog heeft van nature een heel bolle vorm. De spieren die om de lens zitten, zitten aan de lens vsat met ligamenten. Wanneer deze ronde spieren om de lens heen ontspannen zijn, hebben ze een grotere diameter en trekken ze de ligamenten op spanning, die op hun beurt de lens uitrekken/platter trekken. Wanneer deze spieren zich aanspannen, wordt de diameter ervan kleiner, valt de spanning op de ligamenten weg en schiet de lens terug is zijn originele vorm (boller dus). De spieren drukken de lens dus niet samen als ze aanspannen, maar halen… Lees verder »
wpDiscuz