Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video
Stoffen hebben een bepaalde aantrekkingskracht of afstotingskracht naar elkaar en naar andere stoffen. Zo zie je vaak dat moleculen water bij elkaar blijven en zo een druppel vormen. Er zijn twee termen die hier belangrijk in zijn die samen zorgen voor capillaire werking.

 

Cohesie
Wanneer moleculen van diezelfde stof elkaar aantrekken noemen we dit cohesie. In het voorbeeld hierboven waarbij watermoleculen elkaar aantrekken spreken we dus van cohesie. Stel dat je een stof met veel cohesie in een buisje doet (van een ander materiaal) dan ziet dat er als volgt uit:

Je ziet dat de moleculen liever bij dezelfde soort moleculen willen zijn en afstand nemen van de buis.

Als ezelsbruggetje: Cohesie = Co-op of Coöperatief (samen)

 

Adhesie
Wanneer moleculen van andere stoffen elkaar aantrekken noemen we dit adhesie. Stel je hebt en level vast en er hangt een waterdruppeltje aan dan vindt dat water het blijkbaar fijn om aan het ijzer vast te zitten, dit noemen we dan adhesie. Let op dat er ook cohesie aanwezig is in de druppel zelf tussen de watermoleculen. (Cohesie en adhesie zijn altijd samen aanwezig, het is belangrijk te onderscheiden welke meer aanwezig is). Stel dat je een stof met veel adhesie in een buisje doet (van een ander materiaal) dan ziet dat er als volgt uit:

Je ziet dat de moleculen liever bij de andere soort moleculen willen zijn van het buisje en er als het waren tegenop klimmen.

Als ezelsbruggetje: Adhesie = Andere

 

Capillaire werking
Cohesie en adhesie samen kunnen in een dunne buis zorgen voor capillaire werking. Daarbij gaat een vloeistof vanzelf door de dunne buis naar boven. De adhesie zorgt voor een aantrekkingskracht naar de buis toe (naar boven) en cohesie zorgt voor een aantrekkingskracht tussen de vloeistof waardoor de rest mee naar boven wordt genomen. Dit ziet er als volgt uit:

Op deze manier krijgen de bladeren van bomen water. Het water wordt door de wortels opgenomen en in de boom zitten kleine buisjes waardoor het water vanzelf omhoog gaat door de capillaire werking.

Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

3 berichten op "Cohesie, Adhesie en Capillaire werking"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Anoniem
Bezoeker

Dit is echt heel handig, ik snap het nu veel beter. Heel erg bedankt!

Anoniem
Bezoeker

Meneer, goede uitleg. Ik heb een vraagje moet je voor cohesie en adhesie perse capillaire werking hebben? En hoe zit dat dan precies als het wel of niet het geval is?

Alvast bedankt voor de reactie

wpDiscuz