Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video
De volgende scheidingsmethoden moet je kennen:

 

Filtreren

Dit is een scheidingmethode die je gebruikt om een vloeibare stof en een vaste stof te scheiden. Stel je hebt zand met water dan kun je deze twee stoffen scheiden door ze te filtreren. Vaak gebruik je hier een dun papiertje voor die het zand tegenhoud en het water doorlaat. Dit papiertje heet het filter. Als je het geheel op het filter giet blijft het zand achter en wordt dan residu genoemd. Het water wat door het filter heen komt kun je opvangen en wordt filtraat genoemd.

 

Extraheren

Dit is een scheidingmethode die je gebruikt om een oplosbare stof en een niet oplosbare stof van elkaar te scheiden.

Wanneer er twee vaste stoffen bij elkaar zitten en je wilt ze scheiden dan kun je gebruik maken van het feit dat één oplosbaar is en de andere niet. Je gebruikt hiervoor een oplosmiddel, vaak water. Stel dat je thee gaat zetten dan wil je wel de kleur-, geur- en smaakstoffen uit de theeblaadjes drinken, maar niet de theeblaadjes zelf. Als je dan heet water bij de theeblaadjes giet, lossen de kleur-, geur- en smaakstoffen op in het oplosmiddel (heet water) en de theeblaadjes niet. Dit heet extraheren. Als deze blaadjes dan ook nog in een zakje zitten ga je direct hierna filtreren.

 

Indampen

Dit is een scheidingmethode die je gebruikt om een vloeibare stof en een opgeloste stof van elkaar te scheiden.

Wanneer je iets hebt opgelost en je wil het uit de oplossing halen dan kun je dit doen door de oplossing in te dampen. Als je bijvoorbeeld zout hebt opgelost in water dus kun je het zout niet meer zien en er niet meer handmatig uit halen. Als je het geheel nu verwarmt zal het water verdampen. Het zout blijft achter (dit heeft een veel hogere temperatuur nodig om te verdampen). Als al het water uiteindelijk weg is blijven er droge zoutkorrels achter.






Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

26 berichten op "Scheidingsmethoden"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
jona
Bezoeker

hallo, bedankt voor deze informatie het helpt heel goed voor het leren,
maar kan u misschien een korte uitleg geven over: adsorptie en destilleren.

Jasmijn
Bezoeker

Kan u vraag 7 uitleggen?

Jasmijn
Bezoeker

en kan u het verschil tussen centrifugeren en afromen uitleggen? En uitleggen wat ze beide precies zijn

Bram W
Bezoeker

U uitleg is echt goed, ik kan in een dag voor proefwerk leren.
Top dankjewel

Basmala
Bezoeker

ik vind dit echt heel handig en het helpt echt. Ik vind dat u heel goed kunt uitleggen.

Basmala
Bezoeker

kunt u een korte uitleg geven over wat decanteren en chromatograferen is.

Julian van de Hoef
Bezoeker

Bedankt! Hier heb ik veel aan gehad. Morgen heb ik namelijk een toets

Julian van de Hoef
Bezoeker

Bedankt voor de uitleg. Ik heb morgen namelijk een toets!

jan
Bezoeker

hoe kan ik het beste leren

sophie
Bezoeker

meneer wat nou als ik chocola in koud water doe hoe heet dat dan want dan smelt de chocola toch niet in het water?

Sara
Bezoeker

Kunt u een korte uitleg geven over bezinken?

Dounya
Bezoeker

Het residu is toch wat je opvangt en het filtraat wat overblijft?

Moza
Bezoeker

ik heb een 9,8 voor mijn pw door je!!!

Jasmijn
Bezoeker

kan u een korte uitleg geven over bezinken

wpDiscuz