Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video
Stofeigenschappen zijn de eigenschappen van een stof waar je de stof aan kunt herkennen en die je niet kunt veranderen. Zo weet je dat op de keukentafel het potje met zwart korrels peper is en het potje met witte korrels zout. Je kunt ze herkennen aan de kleur. Let op: Stel je hebt een grijze betonnen muur en verft deze rood. Dan is de muur nog steeds grijs, maar zie je de rode verf. Je hebt de stofeigenschap van de muur dus niet verandert.

Als je vervolgens het zout naast suiker zet wordt het wat lastiger, maar kun je ze nog wel onderscheiden door ze te proeven. Smaak is dus een stofeigenschap.

Stel dat je water en benzine hebt dan kun je niet zien dat het twee verschillende stoffen zijn. Beide zijn vloeibaar, helder en kleurloos. Maar als je er aan ruikt kun je het verschil wel merken. Ook wanneer je er een vlam bij houdt weet je gelijk welke benzine en welke water is. Geur en brandbaarheid zijn dus ook stofeigenschappen.

Wanneer je een gesloten fles met alcohol en water hebt kun je niet zien welke stof waar in zit. Zonder de fles open te maken kun je er toch achter komen welke stof waar in zit. Als je ze namelijk allebei in de vriezer doet waar het -20 °C is dan zal het water bevriezen, maar het alcohol niet, want dit bevriest pas bij -114 °C. De fase (gas, vloeibaar, vast) bij een bepaalde temperatuur is dus ook een stofeigenschap.

Als je een lang stukje plastic pakt en deze is een stopcontact steekt zul je geen schok krijgen (niet testen!). Pak je nu een spijker en doe je hetzelfde dat krijg je wel een schok (dit al helemaal niet testen!). Het geleiden van elektriciteit is een stofeigenschap.

Een proefje wat vaan in de natuurkunde les gedaan wordt is kijken naar het verschil in oplosbaarheid van verschillende stoffen. Als je bijvoorbeeld een buisje met krijt het en met suiker dan kun je het verschil niet zien of ruiken. Doe je hier vervolgens water bij dan zul je zien dat het suiker oplost en het krijt niet. Oplosbaarheid is dus ook een stofeigenschap.

 

Voorbeelden van stofeigenschappen zijn: Kleur, geur, smaak (let op niet testen!), fase bij bepaalde temperatuur, brandbaarheid, geleidbaarheid en oplosbaarheid.

 

Nu zijn er ook eigenschappen die geen stofeigenschappen zijn omdat je ze kunt veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je het verschil tussen suiker en zout wel kunt zien want de suikerkorrels zijn groter. Maar deze kun je veranderen en kleiner maken net als het zout. De vorm en grootte (volume) van de korrels is dus geen stofeigenschap, want deze kun je veranderen.

Als je een stuk lood hebt kun je zeggen dat je weet dat dit lood is omdat het heel zwaar is. Dit is echter geen stofeigenschap, want de massa van iets kun je veranderen. Je kunt er een stukje afhalen en dat wordt het lichter. Ook hoe zwaar iets is, is dus geen stofeigenschap.

 

Voorbeelden van geen stofeigenschappen zijn: Massa, volume (hoe groot iets is) en vorm.

 

Een lastigere is dichtheid. Dit is wel een stofeigenschap en heeft te maken met hoe zwaar iets is wanneer het een bepaald volume heeft. Dit is een lastig onderwerp wat zijn eigen pagina heeft


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

47 berichten op "Stofeigenschappen"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Geen idee
Bezoeker

Ik wil graag een koekje

onsmakelijke zeep
Bezoeker

ik ook

Brian Post
Bezoeker

Als jij een koekje heb gekregen… zou ik dan daar misschien de helft van mogen??? 😉

Elza<3
Bezoeker

mag ik de kwart van jouw helft :0

whenimetyouinthesummer
Bezoeker
whenimetyouinthesummer

🍪

max
Bezoeker

meneer bij vraag 2 van azijn en water zijn beide vloeibaar en helder. Door welke stofeigenschap kun je ze makkelijk uit elkaar halen? had ik als antwoord brandbaarheid. Maar in het filmpje zegt u dat je met natuurkunde nooit wat proeft. waarom is het juiste antwoord dan smaak?

Aya Hammoudeh
Bezoeker

Beste meneer Wietsma,
Wat een nuttige website!
Ik heb toelatingsexamen natuurkunde en ik wil meer oefenen, weet u misschien andere websites waarmee ik meer kan oefenen? of boeken die goed zijn?
Alvast bedankt

roy
Bezoeker

waarom zijn die quiz vragen zo moeilijk heeft u ook wat makkelijke vragen mvg roy

Mij
Bezoeker

Ik vond ze eigenlijk best makkelijk

fenne
Bezoeker

het is jammer dat je quiz niet wordt omgerekend en je ongeveer weet wat voor cijfer je zou hebben gekregen als dit een echt So was, maar ik vind de vragen wel goed

aran
Bezoeker

ik wil een koekje en een lolly

Kimpie
Bezoeker

Mag ik een banaan😊😊

Koekje
Bezoeker

Mag k ook Chocalate Chip Cookie?

hoi
Bezoeker

waarom kan water niet branden

Finn
Bezoeker

Waar is mijn koekje?

idk
Bezoeker

als u een dropje eet en daarna gaat u leren en vervolgens stapt u op de fiets naar huis wat is dan de massa van de zon?

feline+thirza XOXO
Bezoeker

ik vind u echt heel erg cool!!

Winston
Bezoeker

Na drie keer oefenen is het me gelukt alle vragen goed 👍

Raar lala
Bezoeker

Ik wil een koekje

Hallootjes
Bezoeker

Ik wil een snoepje en chocolaatje😤

steven jager
Bezoeker

wat een goede quiz

lude
Bezoeker

wat is de warmte geleiding van gevaarlijken stoffen

oliver
Bezoeker

thank you, i learn a bit of dutch becuz of your videos

ZakZand
Bezoeker

Mag ik een diepvries pizza?
🙂

ZakZand
Bezoeker

diepvries pizza ik wil pls

iemand
Bezoeker

hoi ik zie dat deze site best oud is maar het helpt me echt super goed dankuwel!

Aya
Bezoeker

Heel erg bedankt voor de uitleg dit heeft me echt super goed geholpen. Ga zo door!

Sultan Gedek
Bezoeker

meneer hoe kan je grafieken maken hoe weet je waar je moet beginnen bij smelten. enzo en hoe weet je waar je moet eindigen

worstenbroodje
Bezoeker

Ola, leeft meneer Wietsma nog? Want ik zie dat deze berichten al een paar jaar oud zijn. GEINIG.
koekje is altijd lekker bij de thee dus als u nog wat heeft…. 🙂

give snoep
Bezoeker

ik eis snoep of ik trek mijn light saber

wpDiscuz