Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:
Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:
Klik hier voor een samenvatting van de video
Als je vervolgens het zout naast suiker zet wordt het wat lastiger, maar kun je ze nog wel onderscheiden door ze te proeven. Smaak is dus een stofeigenschap.
Stel dat je water en benzine hebt dan kun je niet zien dat het twee verschillende stoffen zijn. Beide zijn vloeibaar, helder en kleurloos. Maar als je er aan ruikt kun je het verschil wel merken. Ook wanneer je er een vlam bij houdt weet je gelijk welke benzine en welke water is. Geur en brandbaarheid zijn dus ook stofeigenschappen.
Wanneer je een gesloten fles met alcohol en water hebt kun je niet zien welke stof waar in zit. Zonder de fles open te maken kun je er toch achter komen welke stof waar in zit. Als je ze namelijk allebei in de vriezer doet waar het -20 °C is dan zal het water bevriezen, maar het alcohol niet, want dit bevriest pas bij -114 °C. De fase (gas, vloeibaar, vast) bij een bepaalde temperatuur is dus ook een stofeigenschap.
Als je een lang stukje plastic pakt en deze is een stopcontact steekt zul je geen schok krijgen (niet testen!). Pak je nu een spijker en doe je hetzelfde dat krijg je wel een schok (dit al helemaal niet testen!). Het geleiden van elektriciteit is een stofeigenschap.
Een proefje wat vaan in de natuurkunde les gedaan wordt is kijken naar het verschil in oplosbaarheid van verschillende stoffen. Als je bijvoorbeeld een buisje met krijt het en met suiker dan kun je het verschil niet zien of ruiken. Doe je hier vervolgens water bij dan zul je zien dat het suiker oplost en het krijt niet. Oplosbaarheid is dus ook een stofeigenschap.
Voorbeelden van stofeigenschappen zijn: Kleur, geur, smaak (let op niet testen!), fase bij bepaalde temperatuur, brandbaarheid, geleidbaarheid en oplosbaarheid.
Nu zijn er ook eigenschappen die geen stofeigenschappen zijn omdat je ze kunt veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je het verschil tussen suiker en zout wel kunt zien want de suikerkorrels zijn groter. Maar deze kun je veranderen en kleiner maken net als het zout. De vorm en grootte (volume) van de korrels is dus geen stofeigenschap, want deze kun je veranderen.
Als je een stuk lood hebt kun je zeggen dat je weet dat dit lood is omdat het heel zwaar is. Dit is echter geen stofeigenschap, want de massa van iets kun je veranderen. Je kunt er een stukje afhalen en dat wordt het lichter. Ook hoe zwaar iets is, is dus geen stofeigenschap.
Voorbeelden van geen stofeigenschappen zijn: Massa, volume (hoe groot iets is) en vorm.
Een lastigere is dichtheid. Dit is wel een stofeigenschap en heeft te maken met hoe zwaar iets is wanneer het een bepaald volume heeft. Dit is een lastig onderwerp wat zijn eigen pagina heeft
Maak de quiz om te zien of je het snapt
Laat een bericht achter
47 berichten op "Stofeigenschappen"
Ik wil graag een koekje
Bij de video van dichtheid moest ik al een lolly geven, dus een koekje kan er ook wel vanaf
*Geeft Geen idee een koekje*
ik ook
Als jij een koekje heb gekregen… zou ik dan daar misschien de helft van mogen??? 😉
mag ik de kwart van jouw helft :0
🍪
meneer bij vraag 2 van azijn en water zijn beide vloeibaar en helder. Door welke stofeigenschap kun je ze makkelijk uit elkaar halen? had ik als antwoord brandbaarheid. Maar in het filmpje zegt u dat je met natuurkunde nooit wat proeft. waarom is het juiste antwoord dan smaak?
Je mag inderdaad in de natuurkunde niet proeven. Smaak blijft wel een stof eigenschap waar je een stof aan kunt herkennen (ook al ga je dat niet testen).
Beste meneer Wietsma,
Wat een nuttige website!
Ik heb toelatingsexamen natuurkunde en ik wil meer oefenen, weet u misschien andere websites waarmee ik meer kan oefenen? of boeken die goed zijn?
Alvast bedankt
Bedankt!
Op natuurkunde.nl is ook van alles te vinden. Daarnaast worden normale schoolboeken aangeraden (kijk wel of je aan de nakijkbladen kunt komen) en het maken en nakijken van oude examens.
Heel veel succes!
waarom zijn die quiz vragen zo moeilijk heeft u ook wat makkelijke vragen mvg roy
Ik maak ze nu wat lastig zodat ze hopelijk met de toets makkelijker zijn!
Als je een socrative account aanmaakt kun je deze korte quiz importen en zelf afnemen SOC-35612315 (zitten ook paar vragen over R/S zinnen in, als je niet weet wat het zijn hoef je het waarschijnlijk niet te kennen)
Ik vond ze eigenlijk best makkelijk
het is jammer dat je quiz niet wordt omgerekend en je ongeveer weet wat voor cijfer je zou hebben gekregen als dit een echt So was, maar ik vind de vragen wel goed
ik wil een koekje en een lolly
Ik raak zo al me snoep kwijt >< *Geeft Aran een klein koekje en een lolly*
Mag ik een banaan😊😊
*geeft Kimpie een banaan*
Mag k ook Chocalate Chip Cookie?
Zucht
*Geeft Koekje een Chocalate Chip Cookie”
waarom kan water niet branden
Om te branden moet een stof reageren met zuurstof. Water kan dit niet. Zo zijn er meer stoffen die niet kunnen branden. Bijvoorbeeld stikstof en helium.
Waar is mijn koekje?
Op 🙁
als u een dropje eet en daarna gaat u leren en vervolgens stapt u op de fiets naar huis wat is dan de massa van de zon?
1,989 × 1030 kg maar alleen als het dropje zout was
Noice
legend
ik vind u echt heel erg cool!!
Na drie keer oefenen is het me gelukt alle vragen goed 👍
Ik wil een koekje
Ik wil een snoepje en chocolaatje😤
wat een goede quiz
wat is de warmte geleiding van gevaarlijken stoffen
Warmte geleiding hangt af van de stof, bv ijzer, hout, glas, lucht. Niet of de stof gevaarlijk is of niet.
Misschien bedoel je licht ontvlambaar? Dat het snel in brand kan gaan?
thank you, i learn a bit of dutch becuz of your videos
Mag ik een diepvries pizza?
🙂
Nu heb ik honger en zin in pizza 🙂
diepvries pizza ik wil pls
hoi ik zie dat deze site best oud is maar het helpt me echt super goed dankuwel!
Klopt de site bestaat al even, maar de video’s worden steeds vernieuwd. Zo is deze van Stofeigenschappen uit 2015 net in 2021 vernieuwd!
Heel erg bedankt voor de uitleg dit heeft me echt super goed geholpen. Ga zo door!
meneer hoe kan je grafieken maken hoe weet je waar je moet beginnen bij smelten. enzo en hoe weet je waar je moet eindigen
In deze video leg ik uit hoe je een grafiek tekent: https://meneerwietsma.nl/algemeen/hoe-teken-grafiek/
Ola, leeft meneer Wietsma nog? Want ik zie dat deze berichten al een paar jaar oud zijn. GEINIG.
koekje is altijd lekker bij de thee dus als u nog wat heeft…. 🙂
Zeker dat Wietsma nog leeft 😉
Is alleen wat langzaam soms met reageren, vooral tijdens wat drukke examen periodes.
*Geeft worstenbroodje een koekje*
ik eis snoep of ik trek mijn light saber