Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video

Wanneer een atoom vervalt verandert het en is het niet meer hetzelfde atoom. Je kunt je dus voorstellen dat het vervallen op een gegeven moment stopt omdat de atomen weg zijn. Als je aan het begin 100 g van een radioactieve stof hebt dan zal dit veranderen naar een andere stof. Stel dat je na 4 dagen nog maar 50 g van de beginstof meet, kun je zeggen dat de halveringstijd of halfwaardetijd van de stof 4 dagen was. Wacht je nogmaals 4 dagen dan is wee de helft weg en heb je nog maar 25 g van de beginstof. Dit gaat zo door totdat ook het laatste atoom vervallen is.

 

De halveringstijd en halfwaardetijd kunnen erg verschillen tussen stoffen. Het kan van microsecondes tot aan miljarden jaren zijn. Vaak moet je de halfwaardetijd/halveringstijd uit een grafiek halen

 

 

Hierboven zie je twee grafieken van Jood-131. De ene geeft de hoeveelheid aan in procenten de andere in grammen. Beide kun je gebruiken om de halveringstijd/halfwaardetijd te bepalen. In dit geval dus 8 dagen.


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

16 berichten op "Halveringstijd Halfwaardetijd"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
swen
Bezoeker

leuke quiz helpt bij de toets

Behesta Obaid
Bezoeker

Kunt u er een flimpje zetten over de halveringsdikte en stralingsdosis, ik moet het voor volgende week al geleerd hebben
Alvast bedankt

karim
Bezoeker

wat is een ioniserende straling?

John Doe
Bezoeker

Vraag 1 kan je toch technisch gezien niet weten sinds je de hoeveelheid van de stoffen niet weet.

Pippa
Bezoeker

volgens mij klopt vraag 4 niet helemaal want ik kom steeds op 54 uit. Kunt u er even naar kijken

ray
Bezoeker

ik snap vraag 2 niet. Hoe moet je dit toepassen?

LIEZE
Bezoeker

Hallo, zou iemand mij kunnen helpen met onderstaande vraag?
De halfwaardetijd van jodium is 8 dagen en het ziekenhuis koopt 12,4 gram aan. Onderstel exponentiële groei (verval). Hoelang duurt het (in dagen) om 3,6 gram over te houden?

yum
Bezoeker

ik snap vraag 6 niet, want waarom gaat de sprong van jaren van 13000 naar 19500 het is niet 2 x 13000, dus met wat vermenigvuldig je het?

wpDiscuz