5:35 Laatste antwoord moet 37,8 graden Celsius zijn!

Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Doneer meneer Wietsma een kopje koffie:

Klik hier voor een samenvatting van de video
Graden Celsius
In 1743 is de temperatuur geijkt met behulp van water. Met ijken neem je twee punten op een thermometer waarvan je zeker weet wat de temperatuur is. In 1743 is dit gedaan met water. Net op het punt waarbij water bevriest (of smelt) hebben ze gezegd dat het 0 °C. Bij het kookpunt hebben ze gezegd dat het 100 °C. Op die manier ontstond de schaal die wij nu gebruiken.

 

Graden Fahrenheit
In 1724 werd deze schaal bedacht door de Nederlands-Duits-Poolse meneer Fahrenheit in Amsterdam. Hij gebruikte ook twee ijkpunten om een thermometer te maken. Het smeltpunt van een mengsel van water en zout noemde hij 0 °F en de lichaamstemperatuur van een mens werd 96 °F. Helaas blijken deze twee punten niks met elkaar te maken te hebben dus loopt de Fahrenheit schaal niet linieer (recht) en zijn berekeningen ermee lastiger.

 

Kelvin
Wanneer moleculen warmt worden gaan ze trillen. Hoe warmer ze worden hoe harder ze gaan trillen. In 1848 kwam Lord Kelvin met een nieuw idee. Hij keek naar de trillingen van moleculen en kon meten dat ze minder hard gingen trillen wanneer ze minder warm werden. Het was alleen niet mogelijk om temperaturen ver onder nul te krijgen (ook nu nog lastig). Dus hij kon de moleculen niet helemaal stil krijgen. Wel zag hij dat er een recht verband was en kon zo berekenen op welke temperatuur de moleculen helemaal stil stonden. Hij kwam op -273 °C (nauwkeuriger -273,15) uit als aller laagste temperatuur. Dit noemen we nu het absolute nul punt en is 0 K (273 °C).

 

Temperatuur omrekenen

Graden Celsius en Kelvin

TC = TK – 273
TK = TC + 273

Graden Celsius en graden Fahrenheit

TC = (TF – 32) ∙ \dfrac{5}{9}

TF = TC\dfrac{9}{5} + 32

TC = De temperatuur in graden Celsius (°C)
TF = De temperatuur in Fahrenheit (°F)
TK = De temperatuur in Kelvin (K)


Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

8 berichten op "Celsius, Fahrenheit en Kelvin"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
Melvin
Bezoeker

ik vond het een beetje moeilijk maar door uw uitleg snap ik het beter voor de toets die ik krijg 😇😁

Loes
Bezoeker

Beste meneer Wietsma,
Dit heeft niks te maken met dit onderwerp , maar ik moet een profielkeuze maken voor volgend jaar ( havo 4) . Daarbij kies ik natuurlijk natuurkunde. Wel twijfel ik nog tussen wiskunde A en wiskunde B. Ik wil namelijk niet het risico lopen om te blijven zitten door wiskunde B. Wat raad u aan? Is het natuurkunde te doen met wiskunde A? Alvast bedankt.
Groetjes ,
Loes

Ruben Pauwels
Bezoeker

Laaste is fout denk ik (maar u wou het juist zeggen): 98°F is de lichaamstemeratuur; dus 100°F is 37,3 (wat u wou zeggen) maar er staat 73 (en u verbeterde uzelf) –> klopt hetgeen ik zeg?

sousou
Bezoeker

∙ \dfrac{5}{9} wat betekend die punt

wpDiscuz