Heb je hier wat aan gehad? Abonneer dan op mijn YouTube kanaal:

Klik hier voor een samenvatting van de video
De meeste stoffen kunnen voorkomen in 3 soorten fase

 

Vast
– Heeft zijn eigen vorm (niet vervormbaar)
– Moleculen zitten op vaste plek
– Heeft constant volume

 

Vloeibaar
– Heeft geen eigen vorm (vervormbaar)
– Moleculen zitten niet vaste plek maar blijven bij elkaar
– Heeft constant volume

 

Gas
– Heeft geen eigen vorm (vervormbaar)
– Moleculen zitten niet op vaste plek en blijven niet bij elkaar
– Heeft geen constant volume

 

Wanneer een stof van de ene naar de andere fase gaat noemen we dit een faseovergang. Hieronder zie je alle faseovergangen

LET OP: Bevriezen en ontdooien staan hier niet tussen en gebruiken we liever niet. Als water vast wordt dan kunnen we zeggen dat het stolt of bevriest, maar als kaarsvet vast wordt, stolt het alleen (het bevriest niet), dus stollen kun je altijd gebruiken en is dus een betere term.

 

Wanneer we ijs op een warmtebron zetten zal de temperatuur stijgen. In de onderste grafiek zie je hoe dit in de tijd verloopt.

 

Je ziet twee punten waarbij de temperatuur even stopt met stijgen. Op deze punten is een faseovergang bezit. Op het moment dat de faseovergang plaats vindt zal de temperatuur niet veranderen. De eerste faseovergang bij 0°C is bij water het smeltpunt. Daarna hebben we weer een faseovergang bij 100 °C, dit noemen we het kookpunt.

 

Bij een zuivere stof zijn deze punten goed te zien en rechte lijnen. Bij een mengsel hebben we meerdere stoffen die ieder een eigen smeltpunt en kookpunt hebben. Er is dus geen spraken meer van een mooie rechte lijn.





Maak de quiz om te zien of je het snapt

Laat een bericht achter

1 bericht op "Faseovergangen en kooktraject"

avatar
ordenen:   nieuwste | oudste
bedankt voor de hulp
Bezoeker

bedankt voor de hulp! u gaat naar de HEMEL!!!!!! voor alle mensen helpen met natuurkunde

wpDiscuz